Tuning / Testbank

Sinds 2010 zijn wij in het bezit van de uiterst nauwkeurige Dynostar vermogenstestbank. Wij kunnen u hiermee van dienst zijn op het vlak van tuning van uw motorfiets, maar ook als u problemen heeft met de afstelling van uw motor, of in sommige gevallen als u bijvoorbeeld uw digitale kilometerteller geijkt wilt hebben op onze gekalibreerde rol.

Omdat onze testbank is uitgerust met een zogenaamde wervelstroomrem zijn wij in staat om niet alleen een Dynamische run te doen, maar ook een Statische run is door ons uit te voeren.

Het verschil tussen een Dynamische run en een Statische run is dat bij een Dynamische run de massatraagheid van de rol wordt gemeten met behulp van de sensoren geplaatst op de as van de rol, dus hoe snel kan het achterwiel van de motorfiets de rol versnellen. Dit wordt door het systeem omgerekend in het aantal Pk of Kw dat daar voor nodig is. Bij een Statische run kunnen we met behulp van de wervelstroomrem de rol afremmen en zodoende kunnen we onder belasting van de motor bijvoorbeeld de brandstof/luchtverhouding (AFR) meten in de uitlaat. Zo kunnen we heel makkelijk elk toerental en gasklepopening met bijbehorende uitstoot in kaart brengen. Wat weer erg handig is voor het juist afstellen van bijvoorbeeld een Powercommander.

Het meten van de brandstof/luchtverhouding (AFR = Air/Fuel Ratio) doen we door externe lambdasondes in de uitlaat te steken. Aangezien wij twee van deze sondes hebben, kunnen we heel mooi in kaart brengen wat bijvoorbeeld een 2 cilinder motor met een gescheiden uitlaatsysteem en twee gasklephuizen of gescheiden injectoren aan verschil heeft in mengsel tussen  cilinder 1 en cilinder 2.

Links ziet u ons Dynamische testscherm. De twee verticale balken geven de brandstof / luchtverhouding weer, gemeten met de lambdasondes in de uitlaat. De Dynostar testbank is uitgerust met een rol met hoge massatraagheid en kan Dynamisch vermogens aan tot 465 kw (632 Pk) en snelheden tot 325 km/h.

Aan de linkerkant ziet u het Statische testscherm. De horizontale balk met weerstand geeft de hoeveelheid weerstand weer die we handmatig kunnen instellen in de PC, deze weerstand wordt dan weer gegenereerd door de wervelstroomrem. Ingevoerd staat hier 9% wat ongeveer overeen komt met de normale rolweerstand op de openbare weg. Gaan we de weerstand verhogen, dan kunnen we zelfs motoren met een vermogen van 355 Kw (482 Pk) afremmen!

Links een voorbeeld van een uiteindelijke Koppel / Vermogensgrafiek met daaronder de grafiek van de Brandstof / luchtverhouding. Wat we meestal testen zijn de achterwiel Pk’s, maar we kunnen onze bank zeer eenvoudig laten berekenen wat de verliezen zijn in de aandrijflijn (achterwiel, ketting & tandwielen of belt drive of cardan, versnellingsbak en de koppeling) zodat we uiteindelijk de krukas Pk’s weten. Dit geeft weer een betere referentie naar de fabrieksopgave van de fabrikant, en of er eventueel te veel weerstand zit in de aandrijflijn.

BMW Power!

Onlangs deze fraaie BMW R1200GS mogen afstellen met behulp van een Powercommander V. Cilinders gelijk gezet wat inspuiting betreft. En totaal afgesteld op de sportuitlaat en bochten. Zie het filmpje hieronder wat de klant er zelf al aan had gedaan!

Onze testruimte van het begin tot nu! Grotendeels in eigen beheer ontworpen en gerealiseerd!

Volg ons op Facebook